Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Митов: България запазва контингента си от 84 военни в Афганистан през 2016-а

Снимка: БГНЕС

България запазва контингента си от 84 военни в Афганистан и през следващата година, каза външният министър Даниел Митов, който е предложил допълнителни хора за мисията по обучение на афганистанските сили за сигурност:

Запазваме числеността, която имаме до момента и разположението, тоест нищо не се променя, имаме готовност евентуално да изпратим при необходимост още 10 съветници.

Министърът на външните работи приветства поканата към Черна гора за присъединяване към НАТО:

Много силно послание във времена на тежка геополитическа турбулентност. Оказва се все пак, че НАТО е привлекателно, осигурява стабилност. Стабилността на Западните Балкани, особено за България и за страните от региона, е от изключително значение.

В декларация на външните министри от НАТО освен решаване на спора за името с Гърция, пред членството на Македония се поставя условието за подобряване отношенията със съседите ѝ. На въпрос на БНР дали това е условие на България, Даниел Митов отговори:

Нашето настояване е да сложим добра основа на двустранните си отношения, като подпишем този договор за добросъседство, който вече от прекалено дълго време преговаряме. Нашите колеги в Скопие знаят прекрасно, че ние настояваме да има подобен договор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!