Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

| обновено на 07.12.15 в 07:16
Снимка: Мария Пеева

Италия е изпратила официално писмо, в което е изразила готовност да охранява въздушното ни пространство със свои самолети и пилоти, съобщава ТРУД. Заявката от Рим е в отговор на питане, изпратено от България до НАТО. Според военните и МВР засега става дума само за проучване на възможностите, пише вестникът и посочва Словения, прибалтийските и други държави като примери за страни, чието въздушно пространство се охранява от други членове на НАТО.

Вестник 24 ЧАСА публикува интервю, в което Сотир Цацаров заявява, че критиките срещу него във връзка със записите на разговорите между съдиите Янева и Ченалова са резултат от "сценарий“, чиято цел бе и фигура, доста по-високо от главния прокурор.

Във връзка с предстоящото гласуване на конституционната реформа на второ четене в парламента и споровете за подбора на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, Цацаров заявява, че прокуратурата не бива да е слаба и зависима, който и да е главен прокурор.

"Парламентът спря скъпата енергия от тор“, съобщава КАПИТАЛ DAILY във водещото си заглавие. Скъпата енергия от оборски тор все пак ще бъде спряна от 1 януари 2016 година въпреки опита на ДПС да отложи ограничението с шест месеца, пише вестникът. Миналия петък депутатите решиха единодушно да подкрепят предложението на ГЕРБ - централите, ползващи 50% оборски тор, които ще влязат в експлоатация след Нова година, да не получават преференциална цена за енергията си, както е в момента. През ноември земеделската комисия отхвърли предложението под натиска на ДПС. Окончателното решение на парламента ще спести на Националната електрическа компания около 200 млн. лева допълнителни разходи годишно, които иначе трябваше да бъдат платени, ако всички проекти за централи за биомаса, които са в ход, бяха изградени, допълва изданието.

Все повече хора не могат да съберат необходимия стаж, за да се пенсионират, съобщава вестник СЕГА. Те са принудени да работят до 65 години и 8 месеца и да получават минималната пенсия за непълен стаж. Проблемът с липсата на достатъчен стаж се задълбочава и през тази година. За първите девет месеца над 6 600 души са се пенсионирали на 65 години с поне 15 години осигуряване, сочи справка на НОИ. Това прави почти 23% от всички нови пенсионери от трета категория с пенсия за стаж и възраст. За сравнение - миналата година процентът бе малко над 20. Средният осигурителен стаж на новите пенсионери е малко над 23 години, подчертава вестникът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!