Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката полиция възстанови движението по железопътната линия Солун - Скопие, блокирана от мигранти

| обновено на 09.12.15 в 12:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гръцките специални части за борба с безредиците отстраниха над 1000 мигранти, които вече 20 дни блокираха железопътната линия на границата с Македония. Това са мигранти, които нямат право на бежански статут и Скопие отказа да им позволи влизане в страната.

Миналия месец македонските власти обявиха, че ще пропускат само сирийци, иракчани и афганистанци по пътя им към Западна Европа. Това остави в ничията земя голям брой хора от Иран, Пакистан и други страни.

Намеренията на гръцките власти са да преместят мигрантите в центрове за настаняване в Атина, където да изчакат депортирането си в своите държави.

Щетите за държавната жп компания Трасосе са милиони евро по обезщетения за фирми, които използват жп връзката през Македония за трансфер на стоки до гръцките пристанища. Преди операцията на гръцката полиция директорът на железопътната фирма подаде оставка в знак на протест срещу пасивността на правителството.

Необходими са няколко дни, за да се възстанови нормалният трафик на товарните вагони, като над 1000 са блокирани от двете страни на границата.

Жителите на Идомени, граничния пункт с Македония, поискаха намесата на прокуратурата за възстановяване на реда в района.

До няколко дни на границата пристигат части на европейската агенция по охрана Фронтекс, които съвместно с гръцката гранична охрана поемат контрола върху граничния пункт.

Увеличават се и европейските сили по охрана на морската граница в Егейско море, където днес отново има нещастен инцидент с потънала лодка и 11 жертви, пет от които са деца. Бреговата охрана издирва още 13 души, които плавали на потъналата дървена лодка. 23-ма мигранти са били спасени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!