Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Сирийската опозиция за първи път прие да преговаря пряко с режима на Башар Асад. Но някои от текстовете в заключителния документ на приключилата в четвъртък двудневна среща в саудитската столица Рияд вероятно сериозно ще затруднят успеха на преговорите, пише ДЕЙЛИ ТЕЛЕГРАФ.

Страните се споразумяха, че чуждестранните бойци трябва да се изтеглят. Малко вероятно е обаче Иран да приеме каквато и да е договорка, която го отстранява от Сирия. Според събралите се най-важното е, че на преговорите трябва бъде приет политическият преход, договорен на първата конференция в Женева. Опозицията тълкува това като оттегляне на Асад, но  Русия и Иран подкрепят правото му да се кандидатира на избори, обяснява вестникът.

Американският държавен секретар Джон Кери похвали "положителния резултат" от конференцията на сирийската опозиция. Това стана въпреки очевидните признаци за дълбоки различия между отделните фракции по въпроса за евентуални преговори с режима на Асад, отбелязва ВАШИНГТОН ПОСТ.

Гърция е без план за мигрантите, пишат гръцките вестници по повод ситуацията с блокираните в страната граждани на Бангладеш, Пакистан, Мароко, Сомалия и Алжир.

КАТИМЕРИНИ отбелязва, че сега все повече  бежанци  се струпват в Атина, без властите да имат нужната подготовка за настаняването им.

ПРОТО ТЕМА  посочва, че  се наблюдава увеличаване на мигрантите, които се връщат на остров Лесбос с цел да бъдат регистрирани отново. Според информацията те унищожават документите, издадени при първоначалната регистрация и искат да получат нови, в които да е отбелязано, че идват от държави като Сирия, Афганистан или Ирак.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!