Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пускат в продажба по-скъпите винетки

Снимка: БГНЕС

От утре в продажба ще бъдат 2 милиона от новите винетни стикери. Успоредно с тях ще се продават досегашните седмични и месечни винетки. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и председателят на Пътната агенция Лазар Лазаров представиха новия вид на стикерите. Лазаров обоснова по-високата цена на винетките:
Искаме по принцип състоянието на магистралите винаги да е на едно определено ниво, всяка година трябва да регенерираме около 2 хиляди километра пътна мрежа, за да може да е такава, каквато е в европейските страни. Да го пресметнем, 2 хиляди километра по 360 хиляди на километър са 720 милиона на година, които ние трябва да отделяме. Ако не искаме това да го направим, държавата трябва да дотира сектора с 500 милиона. И тогава къде е справедливостта по отношение на хората, които не ползват пътната мрежа, защото има и такива.

Министър Павлова мотивира плавното покачване на цените на стикерите в следващите години с желанието да продължат инвестициите в пътната мрежа и подобряване на състоянието на пътищата от трети клас.
От Пътната агенция отчитат спад на фалшифицирането на винетките. 
През последните дни се проведоха няколко протеста в различни градове срещу рязкото поскъпване на пътните стикери с около 40%. От 67 лева досега годишната винетка става 97 лева. Поскъпват и винетките за по-кратки периоди.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!