Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от Европейския съюз призоваха за газопроводи, които да са в интерес на всички

Лидерите от ЕС призоваха за газопроводи, които са в интерес на всички и определиха режима на Башар Асад като пречка за дълготраен мир в Сирия.

На енергийния спор свързан с руските газопроводи са посветени само две изречения в писменото заключение от срещата и там никъде не се споменава конкретно нито Русия, нито проекта "Северен поток 2". Той цели да увеличи доставките на газ до Германия през Балтийско море, заобикаляйки територията на Украйна. Дискусия между премиерите обаче е имало, призна председателят на Съвета Доналд Туск:

За Италия, но също за България и други страни, беше важно да разберат защо „Южен поток" беше невъзможен, а "Северен поток 2" е възможен.

Всяка нова инфраструктура трябва напълно да отговаря на Третия енергиен пакет, свързаните с темата други европейски закони и на целите на Енергийния съюз, пише в общата декларация на лидерите. Призовава се за бързо изпълнение на проектите от общ интерес и оптимално използване на инфраструктурата за свързан пазар и енергийна сигурност. Припомням, че България лобира за енергиен газов разпределител на мястото на забранения от Брюксел руски газопровод „Южен Поток“. Колкото до "Северен поток 2" германският канцлер Ангела Меркел се опита да омаловажи геополитическото му значение:

Това е преди всичко бизнес предложение с частни инвеститори в проекта, каза Меркел като се размина драстично с мнението на поляка Туск:

Комисията оцени, че ако се построи "Северен поток 2", европейската зависимост от един доставчик ще се повиши, а 80% от вноса на газ ще бъде по едно трасе. Това би довело до доминираща позиция на Газпром на германския пазар с дял от над 60 на сто. По мое мнение, Северен поток не помага за диверсификацията нито ще намали енергийната ни зависимост.

Юридическата оценка дали газопроводът отговаря на правилата обаче още не е готова и зависи само от Еврокомисията, чиито председател Жан-Клод Юнкер, присъстващ на пресконференцията, замълча по въпроса.

Лидерите от ЕС се разграничиха от позицията на Русия и относно начина за решаването на сирийския конфликт. Не може да има траен мир в Сирия при сегашния режим, пише в заключенията на Европейския съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!