Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската гранична агенция увеличава присъствието си в Гърция заради мигрантската криза

| обновено на 28.12.15 в 11:29
Снимка: БГНЕС

Европейската агенция по охрата на границите Фронтекс започна мисия в Гърция. Екип от експерти ще контролира бежанския поток съвместно с гръцката гранична охрана.

Днес стартира акция “Посейдон“ с участието на сили на Фронтекс по охрана на гръцката морска граница в Егейско море, както и на сухопътните граници с Турция и Македония.

Атина поиска от Европейския съюз помощ за справане с бежанската криза. Общо 376 експерти от няколко европейски страни са включени в първия екип. Това са офицери и преводачи, специализирани по откриване на фалшифицирани паспорти, снемане на пръстови отпечатъци, обискиране и водене на разпити.

Експертите на Фронтекс пристигнаха със съвременни технически съоръжения по контрол на входа на мигрантите, както и няколко специализирани десантни лодки.

На островите Лесбос и Кос, където пристига основният поток на мигрантите, системата за контрол на Фронтекс включва и съществуващата досега система на гръцката морска охрана.

Проблем за Гърция са също икономическите мигранти, които са над 350 хиляди и не се допускат в другите европейски страни, защото нямат право на бежански статут. Те ще бъдат репатрирани, съобщи министърът по миграцията Янис Музалас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!