Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Депутати от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел са подписали петиция, която настоява за ефективна забрана на повечето бежанци да влизат в Германия, съобщава БИЛД. Според изданието досега документът е одобрен от 40 парламентаристи. Групата възнамерява да поиска гласуване по въпроса на следващата конференция на партията на 26 януари.

Тероризмът остава водеща тема за турските вестници след вчерашния атентат в Диарбекир. "Убиецът на деца ПКК" е заглавието във вестник  АКШАМ. "Терорът на ПКК удари бебета", пише ХЮРИЕТ. "Подлеците от ПКК нападнаха полицията в Диарбекир с над тон експлозиви" е озглавил материала си ТЮРКИЕ.

Американският интелектуалец Ноам Чомски обвини президента на Турция Реджеп Ердоган в двойни стандарти спрямо тероризма. По-рано Ердоган разкритикува Чомски и "други подобни интелектуалци", изпратили отворено писмо, в което го призоваваха да отмени комендантските часове в населените с кюрди, пише  ГАРДИЪН.

Турция обвинява "Ислямска държава" за нападението в Истанбул, но в същото време подкрепя "Джебхат ан-Нусра", които са същите терористи. Ердоган отправя обвинения към тези, които осъждат престъпленията му към кюрдите, но те са основната сухопътна сила, която се бори срещу ислямистите в Сирия и Ирак, казва  Чомски.

Група расисти патрулират улиците на финландските градове в търсене на мигранти-мюсюлмани. Така наречената организация "Войници на Один" марширува с маски и черни якета, като те смятат, че помагат на полицията, която не успява да се справи с нарастващата престъпност, пише ДЕЙЛИ ЕКСПРЕС

Организацията е създадена миналата година в граничния град Кеми - входна врата за мигрантите в страната, и бързо набира популярност.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!