Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерите в Гърция се подготвят за протести

Фермерите в Гърция се подготвят за протести. От Серес обещават, че няма да блокират границата с България. Все още няма национално решение на фермерския съюз за блокади на пътища.

Провеждат се заседания на фермерските съюзи в цяла Гърция. Решават кога ще започнат активни протести срещу проектозакона за промени в пенсионната система и данъчното облагане в аграрния сектор.

До  Серес са съсредоточени над 500 трактора, като фермерите са решени да достигнат до Промахон. Лидерът на местния синдикат Павлос Арабаджис разкри общото решение за протестите: “Не се стремим да създадем транспортен хаос, нито да затворим границата с България“.

Ако се достигне до блокади на пътища, това ще стани в края на месеца, когато парламентът трябва да гласува новите данъци.
В аграрните райони на Гърция видимо се подготвят за протести. Днес за няколко часа фермерите от Арголида блокираха пътя за Нафплио, за да покажат на правителството, че са готови да защитават позициите си без компромис.

От Лариса съобщават, че следващата седмица ще решат на кои места ще разположат тракторите и дали ще преминат към блокиране на централната магистрала или само на второстепенни пътища.

От 20-ти януари националният съюз на фермерите реши да активизират протестите във вид на демонстрации и блокиране на общини. Няма национално решение все още за затваряне на пътища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!