Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС искат вот на недоверие към правителството заради здравеопазването

| обновено на 21.01.16 в 13:29
Снимка: БГНЕС

На политиката на правителството в сферата на здравеопазването ще бъде посветен първият вот на недоверие, който ще поиска БСП. Това стана ясно след разговора на БСП с парламентарната група на ДПС. Един от лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че вотът на недоверие има превантивен характер и предупреди, че заради законодателните промени предстоят тревожни събития в сектор здравеопазване:

Този вот има и превантивен характер, защото пред нас предстоят едни събития, които ще се случат на база вече направени промени в законите и нашите експерти в сектора алармираха, че това е много тревожно. Излъчваме работна група, евентуално утре ще я излъчим и тя ще започне работа.

Лидерът на БСП Михаил Миков уточни, че скандалът с ваксините е сред основните мотиви за искания вот на недоверие:

Има редица важнин въпроси, които не искаме да избледнеят в мотивите - достъпа до здравеопазване, как ще се доплащат лекарствата от февруари, какво става през април с разделянето на пакетите на допълнителен и основен. Искам да предпазя българските граждани  от представата, че това е вот заради скандала с ваксините. Заедно с колегите от ДПС още през декември сме внесли питане по този въпрос. Настояваме тази седмица да дойде министъът и да отговаря на него, ще настояваме  за такива разисквания. Призоваваме и други парламентарни групи да се включат.

Здравният министър Петър Москов не очаква вотът на недоверие, иницииран от БСП за провал в политиката на здравеопазването, да бъде приет. Москов отговори на въпрос има ли пряка връзка между случая с ваксините и искания вот: 
Нека внасят вотове на недоверие, нека пишат лъжи за мен, за министерството, за каквото и да е. Но нека да разграничим това от събуждане на обективни страхове и примитивно въздействие върху майчиния инстинкт. Такава откровенна лъжа да бъде тиражирана по този начин за политически или икономически цели. А вота на недоверие - нека го правят. Това е политическа игра. Да правят, не очаквам, че този вот на недоверие първо ще събере подписи за внасянето му, и второ не очаквам да мине, защото има ясни резултати на работата на правителството във всяка една сфера, включително и здравеопазването.
Министърът съобщи, че Националната здравна карта е готова на експертно ниво и във вторник ще бъде обявена за обществено обсъждане. Тази карта трябва да определи в кой регион от какви болници има нужда. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!