Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери блокират за 2 часа на ден граничните пунктове

С разположени трактори по цялата пътна мрежа фермерите в Гърция продължават протестите си.
Блокадите на граничните пунктове с България и магистралата са за 2 часа на ден.
Нараства социалното напрежение в Гърция.Фермерите отказват преговори с аграрното министерство. Провежда се извънредно заседание на правителството в търсене на изход от кризата.
Премиерът Алексис Ципрас прие искането на фермерите за разговори в Атина. Протестиращите земеделци очакват пълна промяна на проектозакона за осигуровките и данъчното облагане.
Няма да напуснем, докато не се решат проблемите ни“ скандират протестиращите, които разположиха трактори на всички възлови пътни места в страната. 
Борим се за живота си. Както промените в осигуряването, така и новите данъци са мерки, които ще ни унищожат.Ако парламентът приеме този закон, аграрния сектор е зачекнат. Единственият път за нас са протестите - ще продължат докато издържим“. Това каза земеделец от Янина, който вече трети ден е на пътния възел на магистралата.
За сега земеделците затварят с трактори в продължение на два часа, както пътища, така и граничните пунктове с България и Турция. За утре протестите ще са по същата схема.Пътният трафик в страната е затруднен и на места натоварен, защото се използват обиколни маршрути. На две места по магистралата Солун-Атина полицията прекъсна движението в тези участъци, поради струпване на хиляди трактори и земеделци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!