Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджелино Алфано: Шенген трябва да е гаранция за европейската интеграция

Анджелино Алфано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трябва да се засили контролът по външните граници на ЕС това е позицията на Италия относно Шенген, изразена от вътрешния министър Анджелино Алфано преди срещата на 28-те вътрешни министри на страните – членки на ЕС в Амстердам по въпросите на имиграционната криза.

В интервю пред италианските медии министър Алфано изрази ясно позицията на страната - да има засилен контрол по външните граници на ЕС, което ще запази правото за свободното движение на гражданите му в неговите предели и то ще бъде не само свободно, но и сигурно. На въпрос, какво мисли за предложението да има стена по гръцката граница, той подчерта, че Италия е за една стабилна Европа и е недопустимо да има части от нея във и извън нейните граници.

Това би било началото на нейното разпадане, уточни министър Алфано. Ще видим на какво е способна Европа на този решителен кръстопът, дали ще вървим напред, или ще останем назад, каза още той,  изтъквайки, че ако се стои на едно място, няма да има никакъв шанс проектът за укрепване на европейската интеграция да бъде гарантиран. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!