Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

"Ислямска държава" насочва вниманието си към извършване на големи нападения в Европа като тези в Париж, пише британският ГАРДИЪН, като цитира директора на Европол Роб Уейнрайт. В доклад на организацията се посочва, че ислямистите подготвят още големи нападения с бомби и стрелково оръжие "които да бъдат извършени в страни-членки на Еврсъюза и в частност във Франция". В документа се казва, че "нападенията ще бъдат насочени предимно срещу меки цели заради предизвикваното въздействие".

"Ислямска държава" има нов план за Турция, съобщават и турските вестници. Изданията пишат, че лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади, е дал нареждане за осъществяване на нови атентати на турска територия, като извършителите трябва да бъдат облечени като футболни фенове, за да не привличат внимание. Според инструкциите джихадистите трябва да казват, че са пристигнали в страната, за да гледат мачове в почивните дни.

Горивата в Македония са по-евтини от млякото, пише местният вестник ВЕЧЕР. Регулаторна комисия за енергетика зарадва македонските шофьори с нови, още по-ниски цени. През следващите две седмици те ще могат да зареждат с дизел само за 63 евроцента  за литър, което е по-малко от стойността на литър мляко. Като причина за намаляването комисията посочва, че през последните 14 дни средната цена на суровия петрол е паднала с над 19 на сто. Изданието отбелязва, че в Европа само в Украйна и Беларус дизелът е по-евтин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!