Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови жертви край гръцките брегове

| обновено на 28.01.16 в 12:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Телата на 24-ма мигранти, включително десет деца, са извадени от гръцката брегова охрана след като лодката им потъна край остров Самос. 11 души все още се издирват. По данни на десетимата оцелели в лодката са пътували общо 45 души. 
Гръцката морска охрана и европейската гранична агенция "Фронтекс" провеждат съвместна операцията. В издирването се включи и военен хеликоптер.
Всеки ден има жертви, коментират местните жители пред медиите, възмутени от пасивността на Европа. Вчера драмата при остров Кос завърши със седем жертви, сред тях две деца.
Европейската комисия постави ултиматум пред Атина със срок от три месеца за контрол на бежанската вълна, за да не изключат Гърция от Шенген. Реакцията на премиера Алексис Ципрас е обвинение към Брюксел за неспазване на поетите ангажименти.
Поехме някои ангажименти. Постигнали сме напредък. Ще бъдем напълно готови по отношение на тези ангажименти след един месец. Остава да видим дали Европа ще изпълни своите задължения към Гърция и към този международен проблем. Бежанската криза не е гръцка криза. Това е европейска криза и ние трябва да открием европейски решения за европейските проблеми.
 Атина настоява разделението на бежанци и имигранти да се извършва в Турция, като се допускат само лица с право на бежански статут.
От остров Лесбос съобщават, че за едно денонощие са пристигнали 1660 имигранти. Фериботи транспортират ежедневно имигрантите от гръцките острови към Атина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!