Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на просветния министър Тодор Танев е основна тема за повечето вестници днес.  
На фона на тежките критики за българското правосъдие в последния доклад на Европейската комисия и трупащото се недоволство срещу правителството, премиерът Бойко Борисов реши да изпусне парата със смяна на просветния министър. Поводът са скандалите с новите учебни програми, по които премиерът до този момент не е вземал отношение, пише СЕГА
Пълен преглед на социалните привилегии на хората с увреждания и предоставянето им само след индивидуална оценка на всеки конкретен случай - това предвижда реформата в системата на ТЕЛК. Специални комисии ще преценяват какво да предпишат от целия набор помощи за всеки човек, отбелязва СТАНДАРТ като цитира вицепремиера Ивайло Калфин. 
Производството на плодове и зеленчуци е намаляло три пъти, откакто страната ни е член на Европейския съюз, съобщава ТЕЛЕГРАФ като цитира Марияна Милтенова от Съюза на градинарите. През 2008 година у нас са произведени милион и 400 хиляди тона плодове и зеленчуци, а през 2014-а количеството се е свило до 524 хиляди тона. 
Прекомерното трениране във фитнеса и манията за перфектно тяло могат да отключат анорексия, посочва МОНИТОР като цитира психотерапевта Антония Атанасова. В страната няма официален регистър с точния брой на пациентите, страдащи от хранителни разстройства.
90 на сто от лавините са предизвикани от хора, пише НОВИНАР като цитира Планинската спасителна служба. Сред най-опасните планини са Рила, Пирин и Витоша. 
България да се превърне във "втора отбранителна линия" срещу мигрантите, а по границата на страната ни с Гърция да бъде издигната ограда, подобна на тази с Турция. За това ще настоява унгарският премиер Виктор Орбан пред българския Бойко Борисов според дипломатически източници, отбелязва 24 ЧАСА.
Русия потвърди интереса си към газов хъб "Балкан", но засега от участие в него я въздържа липсата на съгласуване на проекта с изискванията на Европейската комисия. Това коментира Сергей Герасимов, който ръководеше руската делегация на 15-ата българо-руска междуправителствена комисия, информира КАПИТАЛ ДЕЙЛИ.
Главното мюфтийство загуби окончателно мегаделото за правоприемник на 1500 имота в цялата страна. Върховният касационен съд отхвърли жалбата на мюфтийството срещу решението на Софийския апелативен съд, който също не уважи претенциите, пише ТРУД.  
БСП внесе законопроект за закриване на Комисията по досиетата. Социалистите предлагат целият архив да отиде в Институт за национална памет, отбелязва ЗЕМЯ. Според Атанас Мерджанов за почти 9-годишно съществуване комисията, освен да внася раздори в обществото, не е допринесла с нищо друго, посочва по темата ДУМА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!