Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стафан де Мистура започвa преговори с представители на сирийското правителство и опозицията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура започва преговори в Женева с представители на сирийското правителство и опозицията. Двете страни отказаха директна среща помежду си, което увеличава ролята на международния посредник.

Ключовата роля на специалния пратеник се открои още след първите му опознавателни срещи с враждуващите лагери в края на миналата седмица. Бомбеното нападение, което отне живота на близо 60 души край шиитска светиня южно от Дамаск, даде повод на правителствения делегат Башар ал Джафари да обвини още веднъж противниците си за връзки с тероризма. От своя страна Салим Муслет от опозицията се закани, че ще напусне Женева, ако правителството не прекрати бомбардирането на цивилно население и не допусне хуманитарна помощ за хората в обсадените градове.

Първите дипломати на Европейския съюз и САЩ подкрепиха посредническите усилия на Де Мистура. Федерика Могерини заяви, че атаката на групировката "Ислямска държава" в Сайеда Зейнаб е опит за саботиране на диалога. Държавният секретар Джон Кери също подчерта, че преговорите в Женева са от ключово значение за разгрома на джихадистите:

Светът се надява, че двете страни ще задоволят нуждите на милионите отчаяни сирийци, ще намалят натиска върху съседните държави и бежанския поток. Основните задачи на тези преговори са постигането на примирие и политически изход от конфликта. Развоят на бойните действия може да увеличи или намали тежестта на преговарящите, но военно решение на конфликта няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!