Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Рискът при покупка на жилища "на зелено" основно е за крайния потребител

Снимка: Таня Харизанова

Експерти по продажби на недвижими имоти  предупредиха, че рискът при покупка на жилища "на зелено" основно е за крайния потребител. При повечето сделки внимателно трябва да се премислят предприетите стъпки.
 
Очакванията са за още повишения на активността на пазара на жилища и през тази година, като допълнителния скок ще бъде при цените. Георги Павлов, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти:

Очаквам да продължат да растат разрешенията за строеж в София. Цените ще се вдигат и ще ви кажа защо. Цените са две. Едната цена е абсолютната цена на имота или цената на квадратен метър и така нататък, но за повечето хора, вече за повече от половината хора смятам, че този процент ще продължи да нараства. Цената на имота е всъщност ипотечната вноска.

Ръст ще имат сделките за инвестиция, обясни Калоян Богданов:

Сделките, финансирани с ипотечен кредит, около 51 процента са вече. Минаха психологическата граница от 50 процента и това е също в резултат на банкова тенденция, спада на лихвите по кредитите.

Георги Павлов предупреди за рисковете от продажбите "на зелено":

Голяма част от риска в България се прехвърля на крайния потребител, на купувача на ново строителство, а това не е редно. Смятам, че държавата трябва да влезе в ролята си и да защити потребителя. Това неизбежно ще се случи. Когато дойде обратния ход на пазара - дали след 3, дали след 5, дали след 7 години, ще има отново хора, които ще загубят пари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!