Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева
„Всеки пети българин на възраст от 15 до 20 години живее в лоши жилищни условия. Домовете на 20 % от младите хора у нас са пренаселени, без покрив или нямат тоалетна, душ или вана“, пише вестник ТРУД. „Страната ни е на четвърто място в Европейския съюз в класацията за мизерията, в която учат или работят младежите. 60% от поколението оцелява в свръхнаселени къщи и апартаменти. По-лоша е ситуацията само в Румъния, Унгария и Латвия“, допълва изданието, цитирайки проучване на Евростат.

„Всеки трети пациент с инсулт у нас е на възраст между 40 и 60 години. Тежкото заболяване поваля годишно над 13 хиляди българи. Част от тях остават завинаги инвалиди, а други умират“, заявява пред ТРУД началникът на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ проф. Николай Габровски. „Той е категоричен, че се налага колкото е възможно по-скоро да се разкрият така наречените „строук центрове“. Здравният министър Петър Москов посочи, че те ще заработят в София, Пловдив и Варна през февруари, но е възможно срокът да не бъде спазен заради процедурите на обществените поръчки за консумативи.“

Днешните печатни издания поместват изявленията на медийната съветничка на премиера Бойко Борисов по повод срещата на Борисов с представители на българската общност в Лондон. СТАНДАРТ цитира на първата си страница Севделина Арнаудова: „Опитаха се да извадят премиера от равновесие.“ „Срещата в Лондон била подготвена провокация“, гласи заглавието в 24 ЧАСА. Същият вестник съобщава, че в края на месеца Бойко Борисов ще посети Израел. Визитата е по лична покана на израелския му колега Бенямин Нетаняху. Борисов ще бъде придружаван от външния министър Даниел Митов. Основната цел на посещението на Борисов в Израел ще е създаването на зона за сигурност в Сирия, която да може да приюти бягащите от войната сирийци, докато цялата страна бъде умиротворена. Зоната за сигурност трябва да бъде създадена от международна коалиция и с активното участие на Европейския съюз, САЩ и Русия, според позицията на българския министър-председател, цитирана от 24 ЧАСА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!