Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Аврамопулос е скептичен относно идеята НАТО да охранява външните граници на ЕС

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос изрази резерви относно идеята НАТО да охранява външната граница на ЕС срещу трафик на мигранти. Идеята се обсъжда днес от военните министри на Алианса в Брюксел. Гръцкият комисар обаче изрази съмнения, че северноатлантическият пакт трябва да има роля при опазването на островите в Гърция от лодките с бежанци, идващи от Турция:

НАТО определя ролята и съществуването си съгласно един важен елемент – заплахата. Нима там виждате някаква заплаха? Ние си имаме работа с човешки същества. Нима Италия и Гърция сами не могат да задействат отбранителните си системи? И двете държави имат забележителен военноморски флот който би се справил в Егейско море. Но като помага на ФРОНТЕКС, която е европейска гранична агенция. Днес говорим за европейски проблеми и европейски решения.

Аврамопулос съобщи, че е изпратил писма до всички страни-членки на ЕС да ускорят разселването на бежанци от Гърция  и Италия.  След споразумението за разпределянето на 160 хиляди души досега са преместени само 500 мигранти, посочи Аврамопулос.
Трябва спешно да превключим скоростите в разпределянето. Резултатите са много слаби, затова сега трябва да ускорим усилията си и всички държави-членки да си свършат работата.
Той призова Гърция да подобри условията за бежанците и предупреди Италия, че не е готова да посрещне нова мигрантска вълна. 
Утре еврокомисарят и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще посетят района на Елхово.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!