Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС даде три месеца срок на Гърция да се справи с проблемите с контрола по границата

| обновено на 12.02.16 в 15:30

Страните от Европейския съюз (ЕС) дадоха тримесечен срок на Гърция да се справи с проблемите във връзка с контролирането на мигрантския поток. В противен случай тя е заплашена от налагането на граничен контрол с останалите страни от Шенгенската зона.

Атина има месец да изготви план за действие, а до 90 дни трябва да съобщи какво е постигнала. За това време тя трябва да изпълни 50 препоръки за затягане на проверките по границата.

Гръцките власти получават срок от 3 месеца да подобрят бреговата охрана, процедурите по границата с Турция, инфраструктурата, оборудването и обучението на персонала, както и процедурите за регистрация на пристигащите кандидат-бежанци. Решението се позовава на доклада на европейските експерти за работата на гръцките гранични служби на островите Самос и Хиос, както и в районите на Орестиада, Неа Виса, Филакио и Кастаниес. България и Кипър са се въздържали при гласуването на текста, който е бил приет с квалифицирано мнозинство от страните-членки на ЕС.

В писмената си позиция, гръцкото правителство отрича заключенията на доклада на евроекспертите, чиято проверка в края на миналата година не е била предварително оповестена.

След трите месеца, ако Гърция не е изпълнила изискванията, ЕС може да задейства член 26 от Кодекса на Шенгенските граници, който позволява на останалите членки да въведат времене контрол по вътрешните си граници за максимален период от 2 години.

Междувременно натискът върху Атина продължава и относно блокадата на българската граница, която причинява загуби за транспорта. ЕК е поискала още обяснения от властите в Гърция какво правят за освобождаването на пътищата и пропускането на българските камиони през граничните пунктове. Ново писмо е изпратено, тъй като в досегашната кореспонденция властите предимно са описвали какво е състоянието на пътните блокади, свързани с протестите на фермерите. За БНР говорителят на еврокомисията Лусия Каудет обясни:

Нуждаем се също така от информация за мерките, които Гърция предприема, за да гарантира свободното движение на стоки .

Следващата стъпка съгласно европейския регламент дава правото на Комисията изисква от Гърция да предприеме всички необходими действия за премахване на посочената пречка в срок, който Брюксел определя в зависимост от спешността на съответния въпрос. Тогава Атина ще има 5 работни дни, за да отговори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!