Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Ключово решение за хилядите вложители в КТБ, които месеци наред нямаха достъп до парите си, взе Административният съд в София“, пише вестник „Сега“. Съдът постанови БНБ да изплати на вложител компенсация от над 8 600 лева, която е законната лихва за забавено изплащане на гарантирания депозит. „След това решение има възможност срещу Централната банка да се изсипе лавина от искове за обезщетения. В КТБ имаше над 250 хиляди гарантирани влогове за общо 3,6 милиарда лева и всички те си получиха парите с голямо закъснение“, припомня вестник „Сега“ в публикация, основана на информация от сайта „Правен свят“.

Колите у нас са поевтинели с 11 процента през 2015 година, съобщава „24 часа“. Вестникът изчислява, че при масовия клас поевтиняването е било с 2 хиляди лева, далеч повече от общата дефлация от 0,4 на сто. В анализ на данните от Националния статистически институт вестникът отбелязва, че природният газ е поевтинял през миналата година със 17 на сто, а парното и топлата вода - с 15 на сто.

Растежът на българската икономика се ускорява, пише още „24 часа“. Брутният вътрешен продукт е нараснал през последното тримесечие с 3,1 на сто или с 0,8 на сто повече в сравнение с предходното, допълва вестникът.

„Децата, които наесен ще бъдат в първи и в пети клас, най-вероятно ще учат по новите учебни програми, но със старите учебници. Това“, пише „Труд“, „е последният вариант, който се обсъжда на срещи между екип на просветното министерство и издателите. Преди няколко седмици стана ясно, че нови качествени учебници няма как да бъдат готови до 15 септември, тъй като написването, отпечатването, одобрението и поръчката на такива отнема около година и половина“, обяснява „Труд“.

„Дума“ добавя по същата тема предложението на издатели „да се направят допечатки към сегашните учебници с новото учебно съдържание по новите учебни програми за първи и пети клас.

Под наслов „Ловци на рушвети в министерствата“ „Стандарт“ помества начело ново предложение на вицепремиера Меглена Кунева за борба с корупцията на високите етажи. „Шефовете на отделните ведомства трябва да определят по един от своите заместници, които да гледат под лупа и координират мерките срещу подкупите в дадената сфера. Така ще е ясно кой ще носи отговорност, ако в министерството се налагат незаконни практики“, обяснява изданието.

15 милиона лева се източват през реанимациите годишно заради лош контрол на Националната здравно-осигурителна каса, твърди вестник „Труд“.

Шофирането без книжка вече е масово явление, предупреждава вестник „Сега“. През миналата година МВР е отнело свидетелствата на близо 23 хиляди души, 1/4 от тях пак са седнали зад волана, отбелязва вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!