Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън очаква споразумение с евролидерите, от което зависи кампанията за оставането на Великобритания в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) се събират на среща днес и утре, на която не се очаква да бъдат гласувани нови инициативи, свързани с миграцията. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън очаква споразумение с европейските лидери в Брюксел, от което зависи кампанията за оставането на Обедненото кралство в ЕС. Държавните и правителствени ръководители трябва да приемат с пълен консенсус договореност, която включва гаранции за социалните права на чуждестранните работници. България е представлявана на срещата на върха от министър-председателя Бойко Борисов

Текстът на новите условия за британското членство в ЕС вече е готов след дълги експертни преговори между 28-те правителства под егидата на Доналд Туск, председателят на Съвета. В няколко абзаца има оставени празни полета по основните спорни въпроси, които лидерите трябва тази вечер да уточнят на политическо ниво. 

Страните от Източна Европа, но и част от южните държави настояват за по-кратък период на предлагания предпазен механизъм за лишаване от правото на социални надбавки за работещите техни граждани на Острова. Обединеното кралство иска 4-годишна забрана за данъчен кредит и жилищни помощи, на които има право всеки самонает или работник на трудов договор с ниска или минимална заплата.

България е в групата страни, които се надяват също за промяна на условията в предложението за индексация на детските надбавки. То гласи, че работещите европейци във Великобритания ще получават по-малко пари, ако отглеждат децата си извън страната, като сумата ще се индексира спрямо стандарта на живот в родината им.

Всички мерки ще важат само за бъдещи кандидат-имигранти, а условията за тяхното активиране също подлежат на преговори днес.

Ако се постигне консенсус, споразумението ще е правно обвързващо и ще бъде аргумент на премиера Дейвид Камерън в кампанията за референдума за членството на Великобритания в ЕС.

В дневния ред в петък ще бъде и прилагането на обещаните мерки за разпределяне на бежанците по квоти и останалите ангажименти на правителствата по миграцията. Няма да се гласуват нови инициативи, както настоява Вишеградската четворка, относно подсилването на гръцко-македонската граница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!