Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Никога не е съществувала българо-румънска двойка

Борисов: Оказа се, че около една година ние не сме готвили закони

| обновено на 18.02.16 в 17:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че българското правителство ще направи всичко по силите си за премахването на механизма по правосъдието и вътрешните работи в рамките на мандата на тази комисия.

Юнкер, който дойде на срещата на Европейската народна партия в Брюксел заедно с премиера Бойко Борисов, повтори възможността за различен подход спрямо Румъния:

Никога не е съществувала българо-румънска двойка. Всички държави ще бъдат третирани съобразно собствените си заслуги. Убеден съм, че министър-председателят и неговото правителство ще направят всичко възможно това решение да бъде взето по време на мандата на тази Европейска комисия - и то ще бъде взето. Аз държа на обещанието си. Сега имаше доклади, които казват, каквото казват, но съм уверен, че моят приятел Бойко ще стори всичко, за да отговори на очакванията.

На въпрос на БНР, ще успее ли България да приключи мониторинга за корупцията едновременно с Румъния, премиерът Бойко Борисов отговори:   

За съжаление се оказа, че около една година ние не сме готвили закони. Това е голяма слабост на българското правителство и затова възлагам огромни надежди на госпожа Захариева, която усилено с експертния си потенциал и на съвета, който изгради петте закона, които са изключително важни, там слагам и закона за тероризма, там слагам НК, НПК, Закона за съдебната власт. В момента се пишат, но се оказа, че въобще не са работили, камо ли да са готови. Аз исках февруари да ги приключим. За хубаво или за лошо, ние с Румъния сме съседи както и за Шенген, така и по съответния мониторингов доклад за сътрудничество. Не случайно очаквам до десетина дена, госпожа Захариева каза до края на март, нека и до края на март да е, от Европейската комисия да бъдат пратени наблюдаващи прокурори, които да помагат по механизма за сътрудничество, така че всичко, което е необходимо, аз се надявам до средата на тази година да го задвижим с пълна сила. Господин Юнкер вярва на това, което ще направим

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!