Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Северна Гърция: Килкис е застрашена от мащабна хуманитарна криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Областният управител на Северна Гърция Дзидзикостас настоява правителството да обяви още днес извънредно положение заради струпването на над 15 хиляди мигранти на границата с Македония. Той заяви, че област Килкис е застрашена от мащабна хуманитарна криза. "Лекари без граници" съобщават за риск за живота и здравето на бежанците, а за 2 хиляди от тях няма дори палатки. 

Все още няма реакция на правителството в Атина. Ако се обяви извънредно положение в Килкис, то на същия статут трябва да се поставят и островите в Егейско море, коментират медиите.

Днес на пристанище Пирея пристигнаха още 3400 бежанци,транспортирани от гръцките острови.Беше отправен нов призив към кметове и областни управители от цялата страна да предоставят сгради за настаняване на мигрантите.

Опозицията обвини правителството,че преднамерено прикрива реалния брой на бежанците и мигрантите в Гърция,а ситуацията е "извън контрол“.

Премиерът Ципрас настоява европейските страни да спазват и изпълняват поетите ангажименти за пропорционално разпределение на бежанците.Атина се опитва да постигне някакво споразумение с Анкара за контрол върху бежанската вълна към Гърция,както и  прекратяване на нелегалния трансфер на хора към Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!