Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Хоризонти" в Етнографския музей

Изложба „Хоризонти“ от Цветанка Велкова ще се открие в Етнографския музей. В нея са включени пейзажи, натюрморти и цветя като различни хоризонти на едно творческо светоусещане, възпитано в духа на „Малката Виена“. 

За себе си художничката, която е член на Дружеството на русенските художници, казва: Моята любов към рисуването не е случайна, макар че не съм учила висше образование и съм работила през по-голямата част от живота си на мотокар в русенката фабрика „Петър Караминчев“. Рисуването за мен е една съкровена любов, през която споделям емоцията си, онова, което усеща душата ми в извивките и багрите върху платното.

Русенската художничка Цветанка Велкова е родена през 1955 г. Започва да се занимава с рисуване от 2000 г., първоначално като хоби. Първата ѝ самостоятелна изложба е открита през 2002 г. Досега е представяла картините си в 4 самостоятелни и 5 съвместни изложби. Участвала е в много мероприятия на Русенското дружество на художниците, като пролетни салони, годишни чествания, изложби-базари. През 2014 г. е приета за член на дружеството, като особен щрих към артистичния ѝ почерк внася спонтанното художествено усещане на света. Рисува предимно с маслени бои върху платно.

В изложбата „Хоризонти“ Цветанка Велкова е подбрала за пловдивската публика пейзажи, натюрморти и цветя. Тя се вдъхновява от природата, дунавските изгреви и залези. Зимните пейзажи са ѝ любими. Умее да улавя особената игра на светлини и сенки, отблясъците от водата, меката предутринна светлина и мрежите от клонки и безвремие в безкрайните теми на любовта и природата.

Изложбата ще бъде представена от Ани Драганова и ще продължи до 21 март.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!