Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците в Идомени отказват да се изтеглят с надежда за промяна в европейската политика към тях

Трети ден вали проливен дъжд на гръцко-македонската граница
Снимка: БТА

Над 13 000 мигранти, намиращи се на гръцко-македонската граница, отказват да се прехвърлят в бежански лагери с надеждата за промяна в европейската политика към тях. 

Входът на бежанците през Македония е затворен и въпреки това отново се увеличава бежанската вълна към гръцките острови по данни на Министерството на търговския флот над 2000 души на ден пристигат от турския бряг.

Всички представители на гръцките и европейски власти, които са на граничния пункт при Идомени, се опитват да обяснят на събралото се множество бежанци, че няма вероятност да преминат.

Трети ден вали проливен дъжд, 70 деца са настанени болница. Правителството има план за изтегляне на хората от македонската граница, но мигрантите отказват, като днес малка част от тях доброволно се прехвърлиха в бежански лагери, а едва 240 души поеха обратния път към Турция.

Буря от реакции предизвика публикуваното в социалната мрежа изявление на Доналд Туск, председател на Европейския съвет, че затварянето на границите е общо европейско решение. Опозицията веднага призова премиера Алексис Ципрас да опровергае, че Атина е подкрепила затворените граници, като отговорът дойде отново в социалнaтa платформа, където гръцкият премиер съобщи, че това е едностранно решение на някои европейски страни и призова Европейския съвет да не подкрепя разединението на Европа.

Всеки ден се отварят нови бежански лагери в Гърция, където се настаняват мигранти, за да бъдат пренасочени от пристанище Пирея и островите в Егейско море.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!