Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия ще съдейства на Албания с гранични полицаи заради балканската бежанска криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка с бежанската криза на Балканите, Албания поиска съдействието на Италия, което е в контекста на сътрудничеството между двете страни за предотвратяване на бежански поток или управлението на евентуална вълна от мигранти.

Италия ще съдейства на Албания с гранични полицаи, на първо време техният брой ще възлиза на около 20 души. Те ще бъдат разпределени по границите на Албания по преценката на нейните власти от 15 март с цел да сътрудничат при нужда на местните власти.

Не може само двустранно Италия да се грижи по този въпрос с Албания, заяви вътрешният министър на Италия Анджелино Алфано пред своите европейски колеги, както и подчерта, че Албания може да бъде ценен стратегически партньор на ЕС за решаване на случая с бежанците на Балканите.

Проектът за сътрудничество между Италия и Албания относно бежанската криза, обсъден от вътрешните министри на двете страни в Рим, предвижда съдействието на италианците за създаване на бежански структури на албанска територия, както и възпиране на евентуален нелегален трафик през Адриатическо море.

От италианската област Пулия, намираща се срещу албанските брегове, са обезпокоени, а различните институции там обмислят план, ако се наложи прием на бежанци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!