Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанци вече се изпращат директно от гръцките острови към Кавала и Солун

Снимка: БТА

Гръцките власти ограничиха прехвърлянето на бежанци и мигранти от островите в Егейско море към Пирея, за да се регулира настаняването им в лагери в страната. Под риск от хуманитарна криза са островите, където към сряда мигрантите наброяват над 9 000.

Пристанище Пирея е вече "нов вид" Идомени, като бежанците се настаняват в складове, но част от тях отказват да отидат в лагери и опънаха палатки на пристанището. Към Кавала и Солун ежедневно се изпращат фериботи с бежанци, като спешно се изгражда нов лагер и на пристанище Солун.

Тази нощ от Македония са върнати обратно в Идомени 1 500 бежанци, които преди ден преминаха сами македонската граница. Някои от тях заявиха пред медиите, че са били “малтретирани“, за да се върнат обратно. Според правителството в Атина обаче този акт е нарушение на международна спогодба.

Днес правителствената коалиция в Атина е под риск от разпадане - националистите от “Независими гърци“, чийто лидер е министър на отбраната, поискаха до края на деня оставката на министъра по миграция Янис Музалас. Този път причината не е в липса на адекватна стратегия към бежанската криза, както настоява опозицията, а грешен израз в интервю за медиите.

Министър Музалас не използва международното име Бивша Югославска Република Македония, а само Македония. Военният министър Каменос нарече това изказване предателство и очаква оставката още днес, а в противен случай се оттегля от правителството.

Същевременно премиерът Алексис Ципрас се опитва да овладее напрежението в управляващата коалиция и свика спешно заседание на Министерския съвет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!