Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия определи Национален ден за възпоменание на жертвите на имиграцията

Италианският парламент прие Закон за отбелязване на Национален ден в памет жертвите на имиграцията, като Италия е и първата страна, която учредява такъв ден. 

За Национален ден в памет жертвите на имиграцията е определен 3-ти октомври – денят, в който през 2013-а година край остров Лампедуза се удавиха 366 души, а 20 все още се водят за безследно изчезнали.

Република Италия признава деня 3-ти октомври за Национален ден за възпоменание жертвите на имиграцията , за да се запази и  поддържа жива паметта на всички, които са загубили живота си, опитвайки се да емигрират в страната ни,  за да избягат от войни, преследване и мизерия, се казва в закона, съобразно който в цяла Италия ще се провеждат различни инициативи.

Италия Лампедуза имигранти мигранти загиналиЦелта е да се повиши обществената осведоменост и гражданска солидарност към имигрантите, както и зачитането на човешкото достойнство и стойността на живота на всеки човек, а също и неговата интеграция и прием, се посочва още в текста. В закона е отделено особено внимание на инициативите в италианските училища, за да се повиши осведомеността и да се обучават младите хора по теми, свързани с имиграцията и гостоприемство.

Новият закон беше приет с гласовете на управляващите демократи и десноцентристи, като против се обявиха Северната лига, а партията "Форца Италия” и движението "Пет Звезди” се въздържаха. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!