Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и бежанците очакват с надежда постигане на споразумение между Брюксел и Анкара

Снимка: БТА

И правителството в Гърция, и бежанците очакват с надежда постигане на споразумение между Брюксел и Анкара.
Атина нито финансово, нито политически може да се справи с бежанската вълна, която противно на очакванията се увеличава всеки изминал ден.

Областният управител на Егейските острови предупреди, че няма възможност за настаняване на повече мигранти - над 10 000 са вече бежанците там, тъй като беше намалено прехвърлянето им към Пирея. От четвъртък те се насочват съм Солун и Кавала, а правителството поиска дори спешно бежански лагери на остров Крит. На остров Лесбос пък пристигна комисарят на добра воля към ООН  Анджелина Джоли.

Днес мигрантите отказват категорично настаняване в лагери с надежда, че срещата в Брюксел ще позволи прехвърлянето им към Германия. По официални данни над 43 000 са регистрираните бежанци в Гърция, като няма данни за броя на нелегално влезлите.

Повлияни от невярна информацията на трафиканти, 15 000 души остават на Идомени, въпреки опитите на правителството да ги настани в лагера с добри условия. Мигрантите дори опънаха палатки на жп гарата и върху релсите.

По-рано през деня гръцката полиция арестува в Месологи бивш кмет и настоящ трафикант, който осигурявал трансфер до Италия срещу 30 000 евро.

Бежанската криза обаче доведе до обединение на политическите сили в Гърция, като днес в подкрепа на гръцката позиция за Брюксел замина и лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!