Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигрантите продължават да пристигат в Гърция

В бежанския лагер "Идомени" цари напрежение след вчерашната среща в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Много бежанци продължават да пристигат на гръцките острови с лодки, ден преди да влезе в сила споразумението на Европейския съюз с Турция. Фериботи, натоварени с мигранти, пътуват и към пристанище Пирея, където в палатки и скаладове са настанени над 5 хиляди души.

Бежанците в лагера "Идомени" до границата с Македония са разочаровани от решението на вчерашната среща. Сред хората там цари напрежение и безнадеждност. Сирийците с право на бежански статут получиха гаранции, че ще достигнат до Германия, но останалите мигранти разбраха,че  пътят към Европа за тях е затворен. 500 афганистанци сами поискаха да бъдат върнати в Атина и оттам -  в родината им. Гръцките власти, съвместно с доброволци от неправителствени организации, продължават да  раздават брошури на арабски език, в които призовават всички да се изтеглят от македонската граница в приемни центрове.

Премиерът Алексис Ципрас определи  решенията на вчерашната среща на върха,като "дипломатическа победа за Атина". От опозиционните партии обаче не са удовлетворени напълно, защото според техни депутати, няма решение за над 45-те хиляди бежанци, които вече са в Гърция.

Днес в редица  гръцки градове има демонстрации от активисти на Комунистическата партия. Митингите са в подкрепа на мигрантите и с искане за отваряне на всички европейски граници за тях.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!