Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба графика "Българщина" в галерия „Възраждане“

Изложба на проф. Никола Хаджитанев ще се открие в галерия „Възраждане“ в Пловдив. Тя е под мотото „Българщина“ и представя илюстрации на творби от българската литературна класика и графики от цикъла „Демонография“. В него са  изобразени митични същества от нашия фолклор и легенди – таласъми, змейове, орисници, върколаци, вампири, бродници.

Цялото  дълголетно творчество  на проф. Хаджитанев – графика и илюстрация, е посветено на историята, бита, героите, фолклора и  литературата на България. Ето заглавията на някои творчески цикли, които говорят достатъчно ясно и точно за пристрастията на художника: цикъл гравюри „Ивайло“, цикъл „Калоян“, цикъл „Хайдути“, цикъл „Хайдушки народен епос“, цикъл „Родопски митове и легенди“, литографски цикъл „Празничен календар“ и т.н.

Снимка

А илюстрациите му по книгите на А. Каралийчев, Николай Райнов, Л. Каравелов, Ив. Вазов, Ел. Пелин, Й. Йовков, Чудомир, Радичков и други,  са пример за съвършеното разбиране сърцевината на съкровените български литературни произведения, за майсторското владеене на занаята и за прекрасната дарба на твореца като рисувач.
Изложбата е емоционално пиршество за всеки, който носи България в душата си, 
коментира галеристката Красимира Алексиева, която съжалява, че едва сега,  за първи път, представя в Пловдив изложба на проф. Хаджитанев.  

Снимка


Проф. Никола Хаджитанев е роден през 1938 г. в гр. Чирпан. От 1956 до 1962 г. изучава графика при проф. Илия Бешков и проф. Евтим Томов в ВИИИ „Николай Павлович”.  След завършването си работи като учител, уредник в галерия и преподавател във Висш институт за детски учители, Стара Загора.


Снимка

През 1964 г. става член на СБХ.

През 1967 г. печели конкурс за асистент във ВПИ, впоследствие ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. От 1991 г. е професор във ФИИ при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".
От неговото ателие излизат десетки представители на съвременната ни графика. Участва в множество национални и международни форуми на графиката. Организирал е 10 самостоятелни изложби.

Работи в областта на графиката. Предпочитана техника гравюра и рисунка. Предпочитана тематика – историческа и фолклор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!