Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДНЕС: Трябва да се сложи край на тормоза от колекторските фирми

За промяна в законодателството, което ощетява обикновените граждани и ги поставя в неравностойно положение при финансови спорове, призоваха представители на Гражданско движение ДНЕС. 


Става дума конкретно за чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс, подчерта адвокат Десислава Филипова, председател на "Център за европейска интеграция на България и защита правата на човека". Въпросният параграф дава привилегия на монополисти, банки, крупни корпорации и частни лица с големи  финансови възможности да осъждат, включително и на конфискация, свои длъжници, без последните дори да са предупредени за откритото наказателно  преследване срещу тях.  

Като конкретен случай бе посочен  казусът с поп-фолк певеца Крум, осъден да плати дълг от сто хиляди лева, който, по неговите думи, е изтеглен с негов фалшифициран подпис. Деянието е извършено от дядото на певеца, който съзнателно е подправил личните данни на своя внук и е взел парите, но в момента кредиторите ги търсят по съдебен път  от младежа, като сумата вече е нараснала на почти 160 000 лева, въпреки доказаната измама, сподели известният изпълнител.  

Според адвокат Десислава Филипова това грубо нарушава eвропейското право, което има преимущество над националното, но това не пречи на родните съдилища да прилагат чл. 417, въпреки явното правно противоречие. 

Сдружението е подало жалба по този въпрос до юридическите органи на ЕС още преди две години, но до момента отговор няма, призна Десислава Филипова. Затова тя призова гражданското общество да упражни натиск върху българските институции за отмяната на този параграф от  родното законодателство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!