Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърци протестираха заради изпращането на бежанци от Идомени в техния град

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Жителите на гръцкия град Верия  се събраха на протест, след като част от бежанците от лагера в Идомени бяха изпратени там. Хората заявиха, че не желаят настаняването на нелегални имигранти, тъй като се страхуват от избухването на епидемии и увеличаването на престъпността. Протестиращите допуснаха автобусите само след обещание от страна на депутат от СИРИЗА, че там временно ще останат не повече от 400 души и само сирийци. Самият народен представител беше спасен от недоволството на гражданите от охраната си.

За ден около хиляда бежанци и мигранти от Идомени поискаха да бъдат прехвърлени в лагери за временно настаняване и бяха изпратени в бивши казарми в градовете Верия и Катерини.

Днес няма протести на бежанци, нито затворени пътища. Мигрантите се убедиха се, че границата с Македония ще остане затворена, а и гърците не проявиха съпричастност нито към седящата стачка на пътя, нито към опънатите палатки в центъра на Солун, откъдето протестиращите вече се изнесоха.

Междувременно в последните дни се отчита рязко намаляване на бежанците, които достигат до гръцките острови заради присъствието на кораби на НАТО в Егейско море и споразумението между Европейския съюз и Турция.  Едва 150 бежанци са стигнали гръцкия бряг и до няколко дни ще бъдат върнати в Турция.

Днес централните гръцки медии публикуват изказването на българския премиер Бойко Борисов,че "България има готовност да издигне ограда по границата с Гърция". Медиите обаче не съобщават за пояснението от страна на Борисов,че става въпрос за "леки съоръжения", а не постоянна защитна ограда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!