Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск призова света към диалог, помирение и братска взаимопомощ

Папа Франциск произнася традиционното си великденско послание "Към града и към света"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В традиционната си великденска проповед "Към града и към света" на площад "Св. Петър" във Ватикана папа Франциск призова хората по света към диалог, помирение и братска взаимопомощ. Днес католиците и протестантите по света празнуват Възкресение Христово - Великден.

След като отбеляза, че светът е пълен с хора, които страдат телом и духом, Светият отец отправи думи на окуражаване към всички засегнати от многобройните войни и конфликти по света, като започна със скъпата Сирия. Призовавайки за мир и разбирателство, той спомена също Ирак, Йемен, Либия, израелско-палестинския конфликт, Украйна, Бурунди, Конго, Мозамбик, Южен Судан и т.н.

Осъждайки тероризма, папа Франциск каза: На великденския празник ние не забравяме жертвите на тероризма и им изразяваме нашето състрадание. Тероризмът, като израз на отчаяно насилие се стоварва върху невинни хора в различни части на света, както стана при неотдавнащните атентати в Белгия, Турция, Нигерия, Чад, Камерун, Кот д'Ивоар и Ирак.

Папа Франциск се изказа и против отхвърлянето на мигрантите и бежанците, призвавайки за състрадание към тях, както и за политическо решение на конфликтите и проблемите, от които бягат: Свещеното възкресение на Христос ни приканва да бъдем състрадателни и да не забравяме онези мъже и жени, поели на път в търсене на по-добро бъдеще, тези все по-многобройни потоци от мигранти и бежанци, с много деца сред тях. Те бягат от война, глад, бедност и социална несправедливост. Твърде често тези братя и сестри се срещат по пътя си със смъртта или с отхвърляне от тези, които биха могли да им предложат приют и помощ. Необходимо е да се разработват политики, способни да помогнат и да защититят жертвите на конфликти и други извънредни ситуции, преследваните по етнически или религиозни причини.

Папата завърши объщението си "Към града и към хората" с окуражаващи думи: Посланието на Исус помага на всеки от нас да продължи напред с повече кураж и надежда и да гради пътя към помирението с Бог и с братята ни, от което толкова се нуждаем.

В подобен дух бе и нощното пасхално богослужение на папата в базиликата "Св. Петър". Светият отец подчерта: Светът жадува за надежда. И църквата трябва да направи всичко възможно да я съживи и да я разпространи. Понятието "надежда", уточни главата на Римокатолическата църква, е свързано с живота и любовта, залегнали в основата на Възкресението.

Папа Франциск катехизира 12 души, от които 8 жени и 4 мъже. Най-много - 6 - са от Албания. Останалите са от Южна Корея, Италия, Камерун, Индия и Китай.

При слънчево и топло време тази сутрин във Ватикана се състоя и великденската меса.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!