Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят творчеството на диригента Месру Мехмедов

Животът и творчеството на големия диригент Месру Мехмедов ще бъде представен тази вечер от адвокат Татяна Дончева в „Опера Бутик“ в Градския дом на културата. 

Месру Мехмедов е бил Главен диригент на Пловдивската филхармония и е единственият българин, печелил един от най-големите диригентски конкурси в САЩ през 1969 г. Той е и единственият българин, дирижирал Нюйоркската филхармония и Вашингтонския национален симфоничен оркестър. Това е “еверестът“ на музиката”, разказва Дончева. Тя е инициатор на проекта „Великите забравени“, който стартира с вечер за диригента. 

Срещата ще бъде допълнена от камерен концерт на оркестранти и солисти на Опера Пловдив. Програмата включва Вивалди – Концерт за 2 цигулки в ла минор, както и арии от опери на Верди, Пучини и Белини.  (19 ч.)

В изследването си за диригента, с малко познати факти за него, Татяна Дончева разказва, че Месру  Мехмедов, който е работил и в Пловдивската филхармония, е бил уволнен по неизвестни причини. Николай Гяуров обаче издейства от брат си, Костадин Гяуров, по онова време първи секретар на БКП в Пловдив, да издадат на Месру паспорт, за да замине за Щатите и да гарантира за него. Диригентът заминава и печели една от първите награди на конкурса „Метропулос“, където журито е председателствано от Бърнстейн. Освен това българинът печели и друга награда – да бъде асистент на Бърнстейн в Нюйоркската филхармония. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!