Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката полиция в Пирея взе мерки, за да се намали напрежението там и в Идомени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличени са силите на полицията на пристанище Пирея след сблъсъците между бежанци и мигранти тази нощ. Без обективна причина, според властите, група афганистанци е нападнала с железни лостове и камъни сирийци. Осем души са в болница с травми. Полицаи също бяха замервани с камъни.

"Лекари без граници" наколко пъти предупреждават, че пристанище Пирея вече е новият лагер Идомени, а сблъсъците са ежедневие. Около 6 хиляди мигранти и бежанци не напускат пристанището, палатките достигнаха до морето, не се подчиняват и на призиви на полиция и правителство за изтегляне в бежански лагери.

В Идомени днес няма видимо напрежение, но доброволци съобщават, че повечето мигранти няма да се оттеглят от страх да не бъдат върнати обратно в Турция.

Фирми искат обезщетения за затворената железопътна линия с Македония.

Трафикантите продължават да предлагат нови маршрути за влизане в Италия и Албания. След информация в социалната мрежа вече изпращат и съобщения на мобилните телефони на бежанците с насоки къде по границите е слаба охраната. Гръцките власти провеждат кампания, за да убедят хората да не се доверяват на трафиканти, защото предлаганите маршрути са "изключително опасни".

Общественото мнение в Гърция е разделено в отношението си към мигрантите. На много места се събират помощи за тях, но напрежението, което създават, засилва влиянието на националистите от "Златна зора".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!