Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байлово събра самодейци от Софийско за 1-ви април

Снимка: Евелина Стоянова

Родното село на Елин Пелин Байлово събра самодейци от цялата Софийска област за фолклорния фестивал по повод деня на шегата "Който се смее, дълго живее". Пристигнаха гости от 32 населени места, от 34 читалища и самодейни състави. 

Днес е неучебен ден за децата от община Горна Малина. Те са тук, облечени в народни носии, разказват весели истории и шеги. Целта на организаторите е да се съхрани българското народно творчество и традиции. Фолклорният фестивал е под патронажа на кмета на Горна Малина Ангел Желанов.

Амбицията на организаторите е догодина, когато честват 140 години от рождението на Елин Пелин, фестивалът да бъде посветен на неговото творчество.

Тази година имаме участници включително от гр. София, от Етрополе, от Правец, почти от цялата Софийска област. Целта на нашия фестивал е да съхраним българското народно творчество, да има приемственост между поколенията.

Шегата прави света по усмихнат, а и хората по щастливи. Всяка година се увеличават хората, които участват. Младите хора стават повече. Това е нещото, което ние търсим, казват организаторите.

Повече за фестивала в Байлово можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!