Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът в Атина прие Закона за депортиране на бежанци в Турция

Бежанци на гръцко-македонската граница
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Парламентът в Атина прие Закона за депортиране на бежанци вТурция, съгласно споразуманието на Евросъюза с Анкара.

За първи път консерваторите от Нова демокрация подкрепиха СИРИЗА при гласуването. Така от гръцките острови в Егейско море от понеделник започва връщането на нелегално влезлите на територията на Европейския съюз мигранти без право на бежански статут, а депутати заявиха ,че до Великден всички бежанци от пристанище Пирея ще бъдат прехвърлени в лагери.

Приемането на закона предизвика поредната реакция  сред мигрантите на остров Хиос. Стотици хора напуснаха лагера там и се намират на пристанището, като искат да бъдат изпратени към Пирея. Целта е да не попаднат в първата група от 500 души, която ще бъде върната в Турция.

Силите на Европейската агенция по охрана на границите - Фронтекс, които са на остров Лесбос, са в готовност да охраняват  няколко кораба, които ще извършат трансфера на бежанците до турския бряг.

В Идомени бежанци и мигранти започнаха гладна стачка с надежда да окажат натиск върху македонските власти да отворят границата. Местните жители пък днес протестират срещу мигрантите, а медиите съобщават, че италианските власти са задържали лодка с хора, отплавала от остров Корфу.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!