Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойните действия в Нагорни Карабах продължават

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Противоречива е информацията за обстановката в Нагорни Карабах, където изглежда бойните действия между азербейджанската и арменската армия продължават ден след сблъсъците, при които загинаха над 30 души. Министерството на отбраната на Армения обяви, че азербайджанската страна е възобновила тази сутрин артилерийския обстрел по позициите на Армията за отбрана на Нагорни Карабах. Министерството на отбраната на Азербайджан пък съобщи, че през нощта цялата линия на контакт с Нагорни Карабах е била обстрелвана от арменски части, но жертви няма.

Съединените щати и Иран се присъединиха към призивите от чужбина за прекратяване на насилието. Американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че военно решение на конфликта е невъзможно, и прикани азербайджанската и арменската страна да преговарят с посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Властите в Баку обявиха, че президентът и премиерът на Турция - Ердоган и Давутоглу са телефонирали на президента на Азербейджан Илхам Алиев, за да изкажат подкрепата си за страната.

От своя страна Русия започна интензивно посредничество между Армения и Азербейджан, за да спре въоръжените сблъсъци.

Конфликтът в Нагорни Карабах датира още от разпадането на Съветския съюз. Той ескалира в началото на 90-те години на миналия век, след като парламентът на областта, населена предимно с арменци, гласува за отцепване от Азербайджан и присъединяване към Армения. Бойните действия струваха над 30 хиляди жертви и милион бежанци. Продължителните преговори между Баку и Ереван спряха окончателно през 2009 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!