Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 2018 г. санирането няма да бъде безплатно, а ще се финансира частично от собствениците

Снимка: БГНЕС

От 2018 г. санирането по Националната програма за енергийна ефективност ще се финансира частично от собствениците. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при представяне напредъка по изпълнението на програмата на Годишната конференция на ЕкоЕнергия.

Регистрираните сдружения на собственици за реализация на програмата вече са над 3000. Дейности са започнали по 1100 сгради, като към момента най-голям брой са в общините Бургас, Благоевград, Стара Загора и Пловдив. Вече са открити и първите 9 сгради, санирани по програмата.

За съжаление някои общини като Монтана и Разград значително изостават в сравнение с други, каза заместник-министърът Николай Нанков.

В момента сме на ръба на изчерпване на финансовия ресурс от 1 милиард лева. Договорите, сключени през 2016 г., ще започнат да се изпълняват едва през 2017 г. След това финансирането на сградите ще се приоритизира и предимство ще се дава на големите и енергонеефективни сгради, строени по индустриален способ. Тенденцията е с течение на времето плавно да се премине от 100% финансиране към частично самоучастие от страна на собствениците. До няколко седмици ще бъдат обявени и диференцирани референтни стойности по различни дейности по изпълнението на проектите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!