Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чукич представя "Витрини" в галерия "Дяков"

| обновено на 07.04.16 в 16:37

Изложба под надслов „Витрини“ от Владимир Чукич се открива галерия „Дяков“. В нея авторът представя пластични рисунки и графики. Художникът е един от постоянните автори на галерията, която отбелязва 20-ата си годишнина.

"Витрини" затварят в пространствата си различни времена. Идеята идва от едно пътуване до Париж и неговите бляскави витрини. Но във "витрините" на Владимир Чуков  са времена- от миналото, бъдещето , настоящето. с фрагменти отмаски на траките, или милосърдието на Богородица, или стрела...

За  политическите витрини на времето, в което живеем, в тази изложба, няма място, казва авторът. Политиците - тях изобщо ги няма. Нищо не остава от тях. Никой не ги помни, казва художникът и добавя, че няма обикновени  хора. В далечното кърджалийско село, където е избрал да живее, само с неколцина жители, 80-годишният дядо Мехмед идва, и когато види негова картина, се разплаква...

Наполовина българин, наполовина черногорец, Владимир Чукич е един от онези български художници, които никога не оставят публиката безразлична към себе си.

Роден в Хасково, започнал да следва „Графика” във Великотърновския университет, който напуска, защото е сигурен, че личните му търсения и експерименти му дават много повече... Установил се в „личното си имение” в малко селце край Кърджали, той пътува по света - с изложбите си, но и по музеи и галерии, за да се наслаждава на изкуството на оставилите следа в цивилизацията, а и да сравнява своето изкуство с изкуството на съвременни автори.

Владо Чукич е реализирал десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участвал е в пленери и представителни за българското изкуство общи експозиции в Италия, Холандия, Русия, САЩ, Франция, Сърбия, Турция, Латвия, Полша, Германия.

Носител е на редица престижни награди, сред които са спечеления конкурс на СБХ „Сите дез ар” в Париж и годишната награда на галерия „Дяков” за 2010 г.

Негова „запазена територия” са графичните техники и рисунката, които го правят не само известен и разпознаваем, но и печелят респект. Изящество, ефирност, неподражаем финес – това са част от характеристиките на творбите му, които не позволяват творчеството му да бъде сгрешено с работи на друг художник. В последните години художникът разшири търсенията си и в областта на живописта, като първите му живописни работи бяха представени пред публика в галерия „Дяков”.

Интервюто с Владимир Чукич е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!