Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на вътрешните министри на Италия и Австрия приключи

Йоханна Микл-Лайтнер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Рим приключи срещата между вътрешните министри на Италия и Австрия. На нея бе обсъдено намерението на Виена да затвори границата си с Апенините, ако бежанският поток през Средиземно море стане неконтролируем. Държавите обаче искат да вземат всички възможни мерки подобно затваряне да бъде предотвратено, е обобщението от разговорите.

На пресконференция в австрийското посолство в Рим, министър Йоханна Микл-Лайтнер изтъкна, че границата ще остане отворена, ако в Италия функционират пълноценно центровете за прием на бежанци и хората бъдат идентифицирани.  По думите й,  мигрантите не могат да избират къде да се извършва регистрацията и затова трябва да им е ясно, че не могат да пътуват свободно из Европа. Микъл-Лайтнер уточни, че Австрия не може да поеме повече от определен брой бежанци и държи Италия да извършва проверки на международния транспорт.

Според министъра срещата с италианския й колега Анджелино Алфано е била приятелска и конструктивна. Тя отбеляза, че страните държат на европейската охрана на външните граници на ЕС, както и на стабилизирането на  сътрудничеството със държавите от Северна Африка,  и по-специално с Либия,  за спиране на бежанския поток.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Австрия може да затвори границите си с Италия заради предполагаем бежански поток през Средиземно море

Австрия има намерение да затвори границата си с Италия заради предполагаем повишен приток на бежанци към Апенините. Във връзка с това днес в Рим ще се срещнат вътрешните министри на двете страни.  На срещата в Рим вътрешният министър на Австрия..

публикувано на 08.04.16 в 07:17