Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Таксите за Софийския университет "Св. Климент Охридски" скачат драстично, съобщава "Труд". Бъдещите юристи в редовна форма на обучение ще трябва да плащат по 739 лева, вместо досегашните 500 лева на година. За задочниците поскъпването е от 185 на 440 лева. Медицинският университет в София обаче запазва миналогодишните плащания от 900 лева, пише "Труд".
Влиза ли България в дългова спирала, пита вестник "Сега". Предстоят все по-големи плащания по държавните заеми, а развитието на икономиката и източниците на финансиране остават под въпрос, пише в анализ на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, публикуван във вестника.
Двата кабинета – "Борисов" и този на Орешарски – струват на бъдещите поколения 20 милиарда лева нови заеми, пише "Капитал daily" в челния си материал. Тъй като натрупаният буфер във фискалния резерв бързо беше стопен след световната финансова криза, единственият начин да се покрият раздутите държавни разходи е взимането на нов дълг, обяснява вестникът и допълва, че за последните седем години дефицитът в бюджета и сметката за изплащането на депозитите от фалиралата Корпоративна търговска банка възлизат на повече от 17 милиарда. Заради планираните минуси и през следващите три години управляващите предвиждат средно по 1 милиард лева нов дълг, допълва "Капитал daily".
Държавата може да си върне авиоремонтния завод "Авионамс" до края на април, съобщава "Монитор", като цитира казаното от премиера Бойко Борисов. "Авионамс" е един от малкото реално действащи активи, щедро кредитирани от КТБ, отбелязва вестникът.
Добрич и Разград са световни шампиони по пилеене на вода, съобщава вестник "Сега". Според последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който изследва загубите по ВиК мрежите в различни точки на планетата, загубите по тръбите в Добрич възлизат на 80 процента от водата, а в Разград – на 71 процента. В София те са 50 на сто, докато в Париж – само 8 процента, пише изданието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!