Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия се провежда референдум за бъдещето на сондите, извличащи горива от морското дъно

В Италия се провежда референдум за бъдещето на сондите, извличащи нефт и газ от морското дъно. Допитването по тази тема е  първо в историята на страната. Вотът е от 7.00 до 23.00 часа местно време. 

Референдумът е по искане на девет области, но се гласува в цяла Италия. Право на вот имат над 46 милиона италианци. Отнася се до бъдещето на сондите, намиращи се до 12 морски мили от бреговете на Апенините, които извличат горива от морското дъно.

Въпросът е дали те да работят до изчерпването на съответно находище или до края на неговата концесия. Засяга 92 платформи, 76 от които на държавната компания ЕНИ. В голямата си част те са в Адриатическо и Йонийско море и около остров Сицилия. Годишно допринасят с 28% за добива на газ и 10% на петрол с трудова заетост за близо 30,000 души. В случай, че надделее отговорът „да”, сондите ще прекратят дейността си при приключване на концесията, без значение дали находището е изчерпано или не. Референдумът изисква кворум от 50% плюс един от имащите право на вот и мнозинство, съгласно с отменяне на настоящите наредби. При успех, съобразно схемата за получаване на концесия, първата сонда би трябвало да спре след две години, а последната през 2034 година. Куриоз е, че премиерът Матео Ренци призова към въздържание в интерес на енергийните нужди и трудовата заетост в сектора. Несъгласни с подхода му са негови съпартийци и опозицията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!