Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианските власти спасиха десетки имигранти, стотици вероятно са се удавили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианските власти спасиха десетки имигранти в морето край бреговете на страната. Много хора обаче загинаха.

През изминалото денонощие спасители оказаха съдействие на 108 имигранти в Сицилианския пролив, на 20 мили от либийските брегове. На гумената лодка на бежанците бяха открити телата на шестима починали. Корабът, извършил спасителните дейности под ръководството на италианската брегова охрана, пътува към Италия.

В друга операция бяха спасени 33 души, сред които жени и десет деца.

Следи се и случващото се недалеч от египетските брегове, където по информация на местните власти и дипломатически източници са се обърнали четири лодки с общо около 400 души. Спасените са 29. Всички са от Сомалия и са пътували към Италия. 

В коментар по този повод италианският президент Серджо Матарела каза, няколко стотин души вероятно са се удавили при нова трагедия с мигранти в Средиземно море: 

Европа трябва да размисли пред лицето на станалото.

Нещастието съвпада с трагедията преди година, когато на 80 мили от либийските брегове потъна плавателен съд и загинаха 700 бежанци.

Съветът на външните и вътрешни министри на страните - членки в Евросъюза разглежда предложението на правителството на Матео Ренци за излизане от мигрантската криза. Тъй като проблемът със средиземноморския мигрантски поток е много сериозен за Италия, страната направи предложение за решаването му чрез т.нар. "Миграционен пакт”, който съдържа проекти за спогодби между Европа и свързаните с миграционната вълна африкански държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!