Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката полиция не успя да отвори жп линията Солун - Скопие

Мигрант на жп линията в Идомени
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката полиция направи безуспешен опит да отвори международната железопътна линия Солун - Скопие, която над месец е блокирана от мигранти. Те протестират срещу затворената граница с Македония.

Загуби над 1 милион евро отчитат транспортните фирми от блокадата на железопътната линия Солун - Скопие. Огромни са щетите за железопътната компания, както и за пристанищата в Северна Гърция.

Мигрантите и бежанците от Идомени продължават вече 33 дни блокадата на международната железопътна връзка. Върху релсите са опънати палатки, а на много места мигрантите поставиха и камъни. Това е израз на протест срещу затворената македонска граница.

Председателят на Съюза на превозвачите Анастасиос Сахпаридис заяви пред медиите, че щетите от 1 милион досега ще се покрият от уволнения на шофьори. Компаниите са принудени да използват жп връзка за пристанище Солун през България и Албания, което увеличава цената на превоза. Компаниите плащат неустойки по договори с европейски клиенти.

В момента има 282 товарни вагона със стоки на границата с Македония. Сред фирмите, които вече повече от месец очакват стока, са и български компании.

Полицията се опита да освободи железопътната линия, но само за няколко часа. След това бежанците отново разположиха палатки по нея. Нападнаха с камъни полицейски коли.

От опозицията направиха изявление, че в Идомени се вижда пълното безсилие на правителството.

Компании съдят министерството на транспорта за щетите от блокадата на железопътната линия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!