Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

24 ЧАСА прави ново разкритие от панамските досиета. "Мистериозна офшорка, регистрирана през 2005 година в Панама, е решила да отпусне 3,5 милиона евро на двете си български дружества през март 2007 г. Управителки на българските фирми по онова време са Моника Добринова (бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо, и сестра й Десислава Дишлиева“, пише вестникът. "Според решение на офшорката, парите е трябвало да бъдат за "погасяване на дългове към кредитори“. Кой стои зад офшорката благодетел обаче остава тайна, защото акциите са безименни. Не е ясно и дали парите са пристигнали в България, отбелязва 24 ЧАСА.

Всички вестници съобщават за вчерашните арести на шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров и още седем служители по подозрения за злоупотреби.

"Павел Александров взимал пари от родители за частни квартири във Франция“, твърди СТАНДАРТ. "Фирми плащали рушвети, за да ги уреди Александров да превозват болните“, пише МОНИТОР на първата си страница.

"Работата на Фонда за лечение на деца в чужбина блокира напълно“, пише ДУМА. "Арестът провали заседание на Обществения съвет, който трябваше да разреши изпращането на десетки деца в чужбина“, пояснява изданието. Същото отбелязва и вестник СЕГА. Неговото заглавие по темата гласи: "Москов и ГДБОП направиха зрелищна акция във Фонда за лечение на деца“.

"Заемът на НЕК ще влезе в цената на тока“, съобщават на първите си страници ТРУД, НОВИНАР и ДУМА. "Очакванията са Българският енергиен холдинг да подпише до дни договор за заем с банковия консорциум, с който преговаря за отпускане на до 650 милиона евро кредит за разплащане на НЕК с американските централи. Прогнозата на НЕК, вписана в ценовото заявление за новия ценови период, е разходите само за лихви по този кредит да бъдат в рамките на 68 милиона лева годишно“, съобщават и трите вестника.

"Увеличението на пенсиите догодина ще бъде минимално - с 1,6 на сто“, пише СЕГА. Вноската за пенсия ще расте с по 1 пункт през следващите две години и през 2018 г. вече ще е 19,8 процента, потвърди вчера кабинетът с приемането на средносрочната бюджетна прогноза, допълва вестникът.

"Български камиони блокират границата с Гърция за предстоящите празници“, съобщава ТРУД. "Всички контролно-пропускателни пунктове към южната ни съседка ще бъдат затворени на 29 април“, заявяват пред вестника от Съюза на международните превозвачи. Блокадата ще продължи през всичките празнични дни до 8 май, допълва ТРУД.

"Действията на българските превозвачи са в отговор на блокадата на гръцките фермери през февруари“, обяснява МОНИТОР.

"Блокадата ще се вдига за четири часа в денонощието“, уточнява СТАНДАРТ. Около 110 хиляди българи се канят да карат ваканцията около Великден в Гърция, съобщава вестникът, като цитира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!