Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветница в Гърция с отворени магазини и стачкуващи търговци

Дори и на Цветница синдикатите на работещите в търговията поведоха хората на демонстрация в рамките на 24-часовата стачка днес. Протестите са срещу това, че служителите в магазините са принудени да работят в неделя, като в много случаи извънредният труд не им се заплаща. Синдикатите имат оплаквания, че собственици на магазини заплашват служители с уволнение, ако се присъединят към стачката днес. В демонстрацията участват и много търговци, които нямат възможност да плащат за извънреден труд на служители и големите вериги им отнемат клиентите.

От днес до Великден магазините в Гърция работят с удължено работно време. Масови проверки се извършват за качеството и цените на стоките.

В същото време железничарите и пристанищните работници от Солун отмениха протестите в израз на съпричастност към търговците.

Икономическите мерки, които кредиторите налагат, доведоха до фалиране на хиляди фирми, съобщават синдикатите и приканват за масови протести срещу поредния пакет от мерки, който правителството внесе за обсъждане в парламента. Депутати от управляващата Сириза заплашват с оставки преди гласуване на мерките. “Как да се покажем пред избирателите, като вече ни нямат доверие“, коментират те и настояват премиерът или да оттегли проектозакона, или да промени клаузите в него. Опозицията категорично няма да подкрепи мерките и се надява правителството да подаде оставка. Партийните централи дори обявиха готовност за извънредни парламентарни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!