Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестниците тази сутрин коментират поредния завой в дискусиите по новия Изборен кодекс. 
„Задължителното гласуване отива на поправителен, след като миналата седмица бе прието на второ четене по предложение на Патриотичния фронт“, съобщава МОНИТОР. „Това става по искане на премиера Бойко Борисов, след като цяла седмица по-малките партии във властта се ритаха по кокалчетата и обвиняваха ГЕРБ, че „клекнала“ за едно или друго предложение.“ Затова Борисов насрочи днешната сбирка с коалиционните си партньори, обяснява МОНИТОР.
„Премиерът даде на заден за Изборния кодекс“, констатира ДУМА, цитирайки изявлението на Борисов, че „му омръзнало да седи на течение и ГЕРБ да поема тежестта за всяко решение на коалиционните си партньори“.
Изданията отразяват дебата по промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от министъра на финансите.
„Всички са в шок от промените на Горанов за втората пенсия“, пише вестник СЕГА. Според вестника „министърът предлага отнемане на осигурителни права“ „чрез създаването на общ пул, в който да отидат парите от индивидуалните партиди на осигурените след навършването на пенсионна възраст, както и с отпадането на възможността неизползваната част от втората пенсия да се наследява“. От частните пенсионни фондове заплашиха да сезират Европейската комисия заради честите промени в нормативната уредба. Много експерти предупредиха, че отново се предлага фундаментално преобръщане на системата без разчети, финансова обосновка и оценка на въздействието, отбелязва СЕГА.
Вестник ТРУД обявява на челната си страница, че „Горанов е готов да отстъпи“. След острата реакция срещу промените в начина на изплащане на втората пенсия, Горанов заяви, че „каквато и теза да надделее, тя ще намери отражение в окончателния вариант на измененията“, пише вестникът.
„Държавата ще трябва да върне на индустрията 100 милиона лева в близките седмици“, твърди СТАНДАРТ. „Парите ще компенсират предприятията заради увеличените им разходи за ток заради скока на „зелената“ енергия в добавката „Задължения към обществото“ от 1 август миналата година. Очаква се в близките дни Брюксел да пусне наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ“, съобщава СТАНДАРТ, цитирайки министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
КАПИТАЛ DAILY също цитира министър Петкова с новината, че след 5-месечни преговори Българският енергиен холдинг е съумял да договори с банков консорциум мостов заем в размер на 535 милиона евро. С тези пари Националната електрическа компания ще може да се разплати с американските топлоцентрали. Заемът, лихвата по който е конфиденциална, ще трябва да бъде върнат до година, след като БЕХ пласира облигации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!